Kuukauden tawastilainen osa 1. Toivo Pönni

Uusi juttusarja
Kesän aikana tulemme nostamaan esiin ansioituneita tawastilaisia (esim. kuukauden tawastilainen) ja pääsääntöisesti nämä henkilöt tullaan valitsemaan tämän hetkisen tekemisen perusteella. Aloitamme juttusarjan kuitenkin Toivo Pönnistä, joka oli tarkoitus valita talven tawastilaiseksi, mutta hänen ansiot ovat paljon muutakin. Tähän juttuun on kerätty pieni osa asioista, joita Topi on tehnyt Tawastin eteen ja saanut aikaiseksi edustaessaan tawastia.

\"\"

Toivo ”Topi” Pönni on ollut Tawast Golfin jäsenenä ja vapaaehtoisena vuodesta 1989. Toivo rakensi Reijo Hillbergin suunnitteleman klubirakennuksen vuonna 1989 ja rakentamistyöt kestivät vuoden.

Rakennusurakan myötä Toivosta tuli Tawast Golfin osakas. Voitaneen todeta, että osakkuus Tawast Golfista tuli ”puolittain pakollisena”, jotta Toivo sai itselleen urakkasopimuksen. Golfin Pönni aloitti vasta osakkuuden myötä vuonna 1990. Tapio Lehti Suomen Golfliitosta houkutteli syvemmälle lajin pariin ja näin Topi päätyi ohjaamaan sekä valmentamaan Tawastin junnuja. Junioreita Topi valmensi yli 20 vuotta ja keskimäärin valmennusta kertyi vuodessa noin 800 tuntia. Valmennus tapahtui pääasiassa kesäisin, mutta myös talvikaudella ohjattiin kuntoharjoitteita junioreille. Huomion arvoista on, että kaikki työt tehtiin vapaaehtoisena.

Menestys tuli kovan työn mukana vuonna 1996

Tawastin juniorit voittivat joukkueiden SM-kilpailut vuonna 1996. Lisäksi seuralle kirjattiin lyöntipelin SM-mestaruus tytöissä ja muita himmeämpiä mitaleja muissa sarjoissa. Samana vuonna Toivo Pönni valittiin vuoden juniorivalmentajaksi ja huikean vuoden 1996 kruunasi Tawast Golfin valinta vuoden junioriseuraksi.

Topin viitoittamalla tiellä on ollut hyvä kulkea ja suurin osa Toivon valmennettavista pelaa edelleen aktiivisesti ja osa on parhaillaan mukana Tawast Golf ry:n sekä Tawastia Golf & Country Club Oy:n hallituksissa.

Omien sanojensa mukaan Pönni koitti lopettaa junioreiden valmentamisen 10 vuoden jälkeen, mutta seuran juniorit vaativat Toivoa jatkamaan. Juniorit järjestivät tilaisuuden, jossa kukin Topin valmennettava kertoi oman tarinan menneiden vuosien varrelta ja tarinoiden sekä vaatimusten myötä Topi jatkoi valmentaja vielä useita vuosia. Pönni toimi ohjaajana Tawastin junnukoulussa aina vuoteen 2015 saakka.

Nuorempana Pönni oli alunperin innokas murtomaahiihtäjä, joka päätyi sattumoisin golfin pariin. Sattuman myötä Toivosta tuli yksi innokkaimmista tawastilaisista ja jotain innostuksesta kertoo se, että jo vuonna 1992 Topi ostin ”simulaattorin”, jolla pystyi harjoittelemaan myös kotona. Kovan harjoittelun myötä kylkiluut murtuivat, mutta sekään ei estänyt innokasta golfaria. Kolmantena pelivuotenaan Toivo pelasi ensimmäisen kerran alle par-tuloksen.

Vuonna 2001 Toivo voitti pronssisen mitalin  Miehet-55 SM-kilpailuissa (neljännen uusinta reiän jälkeen) ja sittemmin Toivo on ollut mukana Suomen maajoukkueessa peräti kuusi vuotta. EM-hopea joukkuekisassa tuli hopeaa vuonna 2005 ja lisäksi Topi on voittanut kaksi SM-kultaaa (kokonaiskilpailun voitto miehet 60 sekä Miehet 65 Suomen mestaruus). Lisäksi Toivon vyöllä on SM-joukkuekisoista hopea sekä kaksi pronssia.

Pönni on ollut mukana myös Golfliiton useissa toimikunnissa koskien kilpailutoimintaa ja Toivo oli myös perustamassa Finnish Golf Touria.

Tawast Golfin kapteenina Topi toimi neljä vuotta ja tuona aikana hän veti kapteenin kierroksen (perehdytys toimintaan kentällä ja klubilla) yli 400 uudelle golfarilla.

Tämän talven aikana Toivo on auttanut Pullerihallin kunnostuksessa yhdessä Juha Harilon kanssa.

Osa ansioista jäi varmasti kertomatta, mutta voidaan todeta, että Toivo on ollut ja on edelleen iso osa Tawastia. Mielettömän iso kiitos koko Tawastin puolesta!

Scroll to Top