Heikki Aaltosen kokemuksia tietulleista :-)

Ulkomaisista tietulleista

Syksyllä marraskuussa Portugalissa ollessani vierailin Jari Hyönän luona Quinta do Perussa pelaamassa pari kierrosta golfia. Menomatka Algarvesta moottoritietä sujui ilman ongelmia paragrafien mukaisesti. Paluumatkalla alkoi sitten tapahtua. Käytössäni oli vuokra-auto jossa oli ns. transponderi, jolla voi moottoritiellä ajaa omasta ”Via Verde” maksuportista suorittamatta maksua. Se peritään jälkikäteen suoraan tililtä tai autonvuokrauksen kyseessä ollen vuokrafirmasta, joka veloittaa sen sitten suoraan asiakkaan luottokortilta. Illalla Setubalista kotiin palatessani olin varmaan hiukan väsynyt tai tarkkaavaisuus laskenut, alkoholilla ei ollut osuutta asiaan ja ajoin moottoritielle väärällä tavalla. Tämä on pitkä juttu, jonka voin kertoa erikseen jos jotain kiinnostaa. Tosiasia on kuitenkin, että moottoritiemaksu jäi maksamatta. Käsi pystyyn virheen merkiksi. Odottelin aikani maksua autovuokraamosta, mutta mitään ei tapahtunut. Keväällä asia oli jo unohtunut vaikka alkuvuodesta vuokrasin jälleen auton samasta firmasta.

Pari viikkoa sitten, heinäkuun puolivälissä, sain kirjaan Ruotsista. Ihmettelin, mutta tietty avasin. Siinä oli selvällä suomen kielellä, ei koneen kääntämänä, ilmoitus valokuvan kera marraskuisesta rikkeestäni Portugalin moottoritiellä. Maksu kaksinkertaisena plus pieni rikesakko. Laskuttajana englantilainen firma, maksu saksalaiselle tilille. Todella kansainvälistä toimintaa. Portugalin tietulli, englantilainen perintätoimisto, saksalainen tili, ruotsalainen postittaja, suomenkielinen kirje. Eihän tästä puutu enää kuin nimeltä mainitsemattoman maan hakkerit, jotka korjaavat koko potin.

Eikä tässä vielä kaikki. Omasta mielestäni kohtuullisen rehellisenä ihmisenä halusin tietenkin korjata erheeni. Omassa nettipankissani ei laskua kuitenkaan voinut maksaa vaikka siinä oli kaikki tarvittavat tiedot. Edes pankin neuvonnassa ei osattu auttaa. On kuulemma ollut muillakin asiakkailla ongelmia. Laskussa olevilla tiedoilla pankkikaan ei voi laskua maksaa. Saajan nimi, osoite, pankin nimi, tilinumero, IBAN, Swift, viitenumero, nämä eivät vielä riittäneet. Onneksi lähisukulaiseni toisen pankkiryhmittämän nettipankki suoritti toimituksen silmän räpäyksessä kyselemättä yhtään enempää. Millähän vuosituhannella minä pankkini kanssa elän?

Jutun opetus on tämä. Jos liikut autolla ulkomailla ja ajat maksullisilla teillä älä näe edes unta, että voisit päästä pakoon tietulleja. Oikeuden pitkä käsi tavoittaa sinut ennemmin tai myöhemmin, olitpa missä tahansa. Aikaa voi kulua, tarvitaan multikansainvälistä salapoliisityötä, mutta pakoon et pääse. Maksa suosiolla, jos vain pystyt.

Kokemusta rikkaampana,

Heikki Aaltonen, Senioritoimikunnan vetäjä

Scroll to Top